Nowości od sióstr Zsirai i Tokaj Aszú

Do win od sióstr Zsirai dołączają trzy nowości, w tym wyjątkowy Tokaj Aszú!

TOKAJI ASZÚ 6 PUTTONYOS ’08 | Tokaj

aszú 6p 2008prize-16Nagrody:

2014 Vinalies Internationales Paris: Gold medal
2014 National Wine Excellence Program ★★★★★
2014 Prestige Reserve Signum Vinum Naturalis
2015 Wine & Delicacies Prague Champion prize

 

Rok 2008 był wyjątkowy dla Aszú, ponieważ było możliwe stworzenie go nie tylko z Furminta, ale również z innych szczepów. Wino jest kupażem Furminta 90%, Sárgamuskotály 10%. Fermentacja i 5 letnie dojrzewanie w beczkach Gönci, osobne dla każdego szczepu. Nos złożony i skoncentrowany – typowy Aszú. Na podniebieniu: to młodzieńcze, żywe wino z nutami suszonych owoców. Zrównoważone, o kremowej teksturze. Wielkie wino z wielkiego rocznika.

 


Hárslevelű ‘09 | Tokaj

Zbiory w pierwszej połowie listopada z parceli Madi Középhegy (wększość) i Ratko Padihegy. Fermentacja i 12 miesięcy dojrzewania w beczkach Gönci. Aromaty kwiatów lipy, dojrzałej gruszki, wosku pszczelego, miodu lipowego i rodzynek. Na podniebieniu kremowa tekstura z przyprawami korzennymi i brzoskwinią. Słodycz jest zrównoważona kwasowością. 2009 r. był bardzo ciepłym rokiem, idealnym dla stworzenia słodkiego wina z późnego zbioru.

 


 

Juhfark ‘15 | Somló

nagy somloi juhfark_2015

 

 

 

 

Kremowe, o dużej mineralności, z aromatami orzechów, owoców pestkowych i delikatnie słonym posmaku. Fermentacja i 6 miesięczne dojrzewanie w 300 l dębowych beczkach. Wino wyraźne, ale oddaje specyficzny charakter Somló w bardzo przyjemny sposób. Dla sióstr Zsirai był to pierwszy rok, w którym zabutelkowały Juhfarka jednoszczepowo. Udało się to dzięki świetnej pogodzie i wyjątkowo dobrym zbiorom z nowych krzewów.

 

Kata_Petra

Pozdrowienia od Katy i Petry! :)