Przedstawiamy Cuvée 7!

Nadszedł czas, abyśmy przedstawili Wam Cuvée 7 | Villány od Sauski!
| Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc | 14.5 % | 2013 

HoW_SAUSKA_7

Rubinowo-czerwona suknia. Pierwsze aromaty to zdecydowane czarne owoce jagodowe, gorzka czekolada, prażone orzechy włoskie, drzewo sandałowe i czarny pieprz. Dobrze zbudowane ciało o ładnych proporcjach; okrągłe garbniki i na podniebieniu figlarne, słodkie wskazówki oraz nuta octu balsamicznego. Oczekujemy od niego wiele: ekscytującej osobowości, z witalnością Villány, którą kochamy.

Rok 2013  Villány:

Zima i wiosna były mokre i zimne – w kwietniu miały miejsce ciężkie opady śniegu – opóźniające pękanie pąków i kwitnienie o kilka tygodni. Kwitnienie wystąpiło w niemal idealnej, nieco chłodnej pogodzie. Winogrona wcześnie dojrzewające, takie jak Merlot, Portugieser i Pinot Noir, przyniosły owoce o doskonałej jakości, bez skazy. Z powodu zimnego frontu późno dojrzewające odmiany takie jak Cabernet Franc i Kékfrankos dojrzewały mniej równomiernie. Długie babie lato z łagodnymi temperaturami i słonecznymi dniami było ważnym czynnikiem w procesie dojrzewania Cabernet Sauvignon i Syrah. Znakomity rocznik.

Winnica:

O ile Cuvée 7 Villány inspiruje się mieszanką odmian Bordeaux, jej esencja jest znacznie bardziej złożona. Zamiast dokładnego działania z wcześniej ustalonymi proporcjami odmian, co roku Sauska przygląda się wpływowi roku na  winogrona i winnice. Cuvée 7 Villány jest wynikiem doskonałej równowagi terroir w winie. Działki Konkoly, Ördögárok i Kopár są wybitnymi przedstawicielami regionu winiarskiego z własną osobowością. To one wraz z kręgosłupem kupażu – Cabernet Sauvignon z Ördögárok, wyróżniają  indywidualność Cuvée 7.

Winifikacja:

Trzy dni zimnej maceracji dokładnie posortowanych ręcznie, czystych jagód. 28-30 dni całkowitej maceracji w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Pełna, naturalna fermentacja malolaktyczna przed prasą. Dojrzewało przez 17 miesięcy w 64% używanych i 36% nowych beczkach z francuskiego dębu.

Butelkowane: czerwiec 2015.

prize-16
Nagroda: Decanter Silver Medal  

 

Komentarz jury:
„Klasyczne nuty czarnej porzeczki, pikantnych czereśni i śliwek ze świeżością na podniebieniu i nutą dymu. Bardzo ładne.”

Nie możemy się nie zgodzić!